El Beurac

cooperativa espolla beurac100% lledoner roig (garnatxa roja)
Celler Cooperatiu d’Espolla > Espolla (Girona) > DO Empordà
preu per ampolla 2016: 19 €

 

El Beurac és un dels vins que formen part d’un projecte molt especial i encisador: Vins de Postal, una col·lecció de vins, cadascun d’ells fet amb una sola varietat, d’una sola finca i, per tant, d’un sol soci de la Cooperativa d’Espolla. El projecte, encetat l’any passat, ofereix cada any uns pocs vins en edicions molt limitades (d’aquest Beurac només en van fer 838 ampolles).

Aquestes postals, a banda de portar-nos a la copa les finques més peculiars d’una de les zones viticoles empordaneses més interessants, són un homenatge i un reconeixement als socis cooperativistes: són ells qui han preservat durant els més de 80 anys d’història de la cooperativa unes vinyes velles d’un valor cultural incalculable.

Amb els Vins de Postal, el celler cooperatiu d’Espolla busca mantenir les vinyes més velles i les finques més singulars dels seus socis, i evitar així que se les venguin o, encara pitjor, les arrenquin per la baixa producció que donen.

Són vins de finca que reflecteixen la diversitat de varietats, parcel·les i paisatge que conformen l’enorme patrimoni de la cooperativa. Amb un respecte escrupolós, en Pau, enòleg del celler, estudia i elabora cada vi de forma diferent per tal de mantenir intactes les essències de cada paisatge, de cada postal. En el cas concret d’El Beurac, el most fermenta en bótes de roure ja utilitzades per a d’altres vins, i fa una criança durant mig any, però no en bótes, sinó en dipòsits, a fi d’evitar una presència de fusta massa intensa. El resultat: un vi seriós, profund, saborós i gens feixuc, que ens reclama una dedicació lenta i una companyia treballada a la taula.

I una dada més per dedicar-li l’atenció que es mereix: els Vins de Postal són homenatges anuals, que no es repeteixen d’un any a l’altre, així que gaudiu d’un vi espectacular, fet només amb l’anyada 2013, i que no tornarà a existir.